OVA BILJKA KOŠTA KAO SUVO ZLATO: SVAKO KO IMA BAR NEKI PROBLEM, U NJOJ ĆE PRONAĆI REŠENJE!
Biljka koja je korišćena još u starom Egiptu, a danas se uzgaja u istočnim, toplim zemljama, dokazano povoljno utiče na mnoga oboljenja, uključujući i multiplu sklerozu, psorijazu, astmu, bronhitis i kardiovaskularne bolesti.
Crni kumin, kim ili “Nigella sativa”, korišćen je još u starom Egiptu, a danas je poznat kao jedna od najučinkovitijih lekovitih biljaka u prevenciji i lečenju niza zdravstvenih tegoba. Mnogi ga nazivaju i univerzalnim lekom, onim koji leči gotovo sve bolesti.
Kao tradicionalna biljka Orijenta, crni kumin raste u istočnim i toplim zemljama, naročito u Egiptu, Siriji, Pakistanu i Turskoj. Iako njegovo korišćenje započinje još u doba faraona, lekovita svojstva ove biljke naučno se istražuju tek od pre 60 godina. Od tada je sprovedeno više od 200 studija na različitim univerzitetima i u njima je dokazano da kim povoljno utiče na veliki broj bolesti, posebno autoimune – poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, psorijaze, astme, alergija, alergijskog rinitisa, kao i da umanjuje holesterol i trigliceride, ublažava šećernu bolest, visoki krvni pritisak, ekcem, akne, bronhitis, upalu pluća i sinusa, gastritis, čir, infekciju helikobaterom, bolesti jetre, hronični umor, slabu cirkulaciju, karcinom, a od izuzetne je pomoći i kod hemoterapije i terapije zračenjem.
Klinički je dokazano da crni kumin ublažava simptome alergije, alergijskog rinitisa i alergijske astme, a njegovo ulje širi disajne puteve i olakšava disanje, a svojim antibiotskim delovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju uz sezonske alergije. Na prirodan i bezbedan način priprema organizam da blaže reaguje na alergene i postepeno povećava toleranciju organizma na njih.
Kim deluje povoljno i na kardiovaskularni sistem. Jačanjem zida krvnih sudova i povećavanjem njihove elastičnosti dovodi do regulacije arterijskog pritiska.
Studije su pokazale da primena ulja crnog kumina dovodi do snižavanja ukupnog holesterola,triglicerida i vrednosti takozvanog lošeg (LDL) holesterola.
Može se koristiti za snižavanje vrednosti šećera u krvi tako što stimuliše pankreas da luči insulin i povećava osetljivost ćelija na njega. Poseban efekat pokazuje kod dijabetesa tipa 2.
Poslednjih godina istraživanjima je dokazano i antitumorsko dejstvo crnog kumina, te se on može koristiti i kao pomoć u lečenju karcinoma jer deluje direktno na maligne ćelije i jača odbrambenu moć organizma.
Veoma blagotvorno deluje na alergije, astmu i jača imunitet.
Koristi se u cilju poboljšanja probave, suzbijanja raznih infektivnih bolesti, pomaže izlučivanje mleka.
Prema najnovijim istraživanjima Dr Petera Šlajhera obavljenim u Nemačkoj, ulje crnog kima ili kumina, sadrži vredne polinezasićene masne kiseline i oko 100 različitih aktivnih sastojaka, npr.: nigelon koji opušta mišiće i širi bronhije – veliko olakšanje za astmatičare; timocinon pojačava lučenje žuči, ublažava preveliku kiselost organizma, pomaže kod problema probave.
Iz gama-linoleinske kiseline, telo proizvodi moćnu protiv-upalnu i protiv-alergijsku supstancuprostaglandin E1 (PGE1), a arašidna kiselina, proizvodi prostaglandin E2 (PGE2) koji pokazuje jako bronho-opuštajuće delovanje, ima i terapeutsko delovanje kod alergijske astme.
Svi ovi sastojci objašnjavaju fantastičan učinak koji ima ova biljka jer je poznato njeno blagotvorno dejstvo i na dermatološke probleme, ekcem posebno.
Takođe, ima antibakterijsko i fungicidno dejstvo, sprečava gojaznost, opadanje kose, jednom rečju, povoljno deluje na zdravlje organizma u veoma širokom spektru.
Za one koji žele da znaju više:
Na Istoku crni kim su nazivali “kalinji”, što je izvorna verzija imena na drevnom sanskritu, zabeležena još pre 5.000 godina u ajurvedskoj medicini . U Bibliji pominjan kao kumin. Ulje crnog kima koristili su kao čudotvorno sredstvo egipatski faraoni. U Indiji ga i danas koriste i kao začin i kao lek.
Tokom hiljada godina korišćen je u borbi protiv žutice. Prema rečima proroka Muhameda – leči sve osim smrti!
Izvor: Raw Food Serbia
About Unknown
This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
0 komentari:
Objavi komentar