LAZANJE SA MLJEVENIM MESOM I POVRĆEM PO ORGINALNOM TALIJANSKOM RECEPTU
Ove lazanje sam pravila danas drugaricama i svi su bili odusevljeni,pa…Nadam se da ce i vama prijati:-)
Sastojci
za lazanje
400 g gotovih kora za lazanje
600 g mlevenog juneceg mesa
1 crni luk
1 sargarepa
1 stabljika celera
1 zuta paprika babura
2-3 kasike
paradajz pirea
1 konzervica paradajz pelata
2 dl crnog vina
2-3 kasike ulja
20-30 g putera
so,biber,vegeta,persun,korijander,ruzmarin,usitnjen lovorov list…
300 g kackavalja
za besamel
60 g maslaca
3 kasike ostrog brasna
1/2 l mleka
malo muskatnog orascica
Priprema
1.
Na ulju i puteru proprzita isecani luk, sargarepu, celer i papriku baburu, na umerenoj vatri, dok ne omeksaju. Vatru zatim pojacati i dodati mleveno meso i prziti uz mesanje, dok ne dobije lepu boju i ne sjedini se ravnomerno sa povrcem. Potom dodate paradajz pelat, paradajz pire, vino, persun, malo korijandera, usitnjen lovorov list, malo ruzmarina, so, biber i vegete po ukusu. Dobro promesate, ostavite da prokljuca i smanjite vatru. Pustite da se krcka jos 35-45 minuta, uz povremeno mesanje…
2.
Za besamel, istopite maslac, dodate brasno i kratko ga proprzite ( 1 min ). Serpicu stavite na kraj ringle, dodate malo mleka, pa zicom promesate dobro da razbijete grudvice, vratite kratko na vatru, i tako postrupak ponovite dok ne potrosite mleko i masa ne bude glatka, ujednacena i dovoljne gustine, naravno uz stalno mesanje, da vam ne zagori… Dodate soli i bibera po ukusu i malo narendanog muskatnog orascica, i opet promesate…Ako vam besamel ne uspe ili nece da se zgusne, nije kraj sveta:-)...U soljicu sipajte malo hladne vode i kasiku brasna, promesajte da ne bude grudvica i sipajte u besamel i vratite na vatru…Uz mesanje, za cas ce da se zgusne:-))).
3.
Zagrejte rernu na 180 stepeni… U podmazanu tepsiju sipajte besamel, redjajte red kora, pa red pripremljenog fila, pa besamel, pa narendani kackavalj preko besamela, zatim, opet kore…i tako dok ne utrosite sve sastojke, naravno, zavrsavate sa besamelom…Stavite u rernu, pecete 35-45 minuta, dok ne dobiju lepu boju…Par minuta pred kraj pecenja, izvadite iz rerne i preko lazanja pospete preostali rendani kackavalj, vratite u rernu, dok se sir ne otopi i poprimi zlatkasto braon boju…Izvadite iz rerne, ostavite 15-ak minuta da se prohlade i lazanje su spremne za posluzivanje…Prijatno:-)))
Posluživanje
ja ponekad umesto obicnog luka,iseckam praziluk,i dodam jos malo paradajz sosa…ako pak hocete klasicne lasanje bolonjeze, samo izbacite iz sastojaka celer i baburu i sargarepicu, mada ja volim nastrugati sargarepicu inace u bolonjez :)
Izvor; www.coolinarika.com
About Unknown
This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
0 komentari:
Objavi komentar