PREPORUČUJE SE POSEBNO PUŠAČIMA,ODLIČAN ZA ZDRAVLJE.....SOK OD BANANE!






Sok od banane, veoma je jednostavno napraviti, a ako ga uključite u ishranu primjetit ćete nevjerovatnu promjenu – bolju probavu, manje stresa i energičnost.
Ovo voće je puno hranjivih sastojaka. Sa sokom od banane možete popraviti zdravlje, a posebno se preporučuje za pušače, jer umanjuje posljedice konzumacije duhana.

  Banane su bogate vitaminima B3, B5, B6 i C te s toga nije čudno što su tako dobre za jačanje imuniteta, a pune su vlakana, pa značajno poboljšavaju i probavu.
Kako napraviti sok od banane
Stavite u blender ili multipraktik dvije nasjeckane banane, 120 ml mlijeka i dvije kašike meda. Miksajte dok ne dobijete gusti sok. Možete dodati malo ekstrakta vanile. Sok možete napraviti i tako što pomiješate dvije nasjeckane banane, jednu šolju vode i tri kašike mleka u prahu. Možete dodati šećer, vanilin šećer ili ako želite da se osvježite i malo leda.
Možete ga piti za vrijeme doručka ili kao energetsko piće pred vježbanje.
Zašto je dobar?
Nakon nekog vremena redovnog uzimanja ovog soka primjetit ćete da vam se probava značajno poboljšala. Mnogi nutricionisti smatraju ovaj sok najboljim prirodnim dijetalnim suplementom. Možete ga koristiti i za zdravo debljanje ili mršavljenje (naravno sa različitim načinima pripreme).

  Kako zapravo utiče na stres i raspoloženje? Za taj segment je zaslužan triptofan, koji se nalazi u banani i koji stimuliše proizvodnju serotonina, takozvanog hormona sreće. Ako imate stresan posao sok od banane je prava stvar za vas. Uz to napuniće vas energijom sa samo par gutljaja. Nije ni čudo što sportisti jedu banane pre utakmica ili treninga. A uz to odlična je i za koncentraciju.
Izvor: http://porodica-zdravljeiljepota.blogspot.com

0 komentari:

Objavi komentar