BEBA HEROJ – bila veličine daljinskog, a danas je duga 69 centimetara

BEBA HEROJ Hana bila veličine daljinskog, a danas je duga 69 centimetara





BEBA HEROJ Hana bila veličine daljinskog, a danas je duga 69 centimetara
Bebu Hanu Begović, koju su svi prozvali malim herojem, njena majka Anja, koja je inače iz Mostara, u Splitu je prije 18 mjeseci donijela na svijet. O rođenju ove male djevojčice iz Makarske brujali su svi mediji u regionu, jer je Hana rođena tri mjeseca prije termina te bila teška svega 590 grama.
Loše prognoze

  Bila je veličine daljinskog upravljača i kao nedonošče je imala brojne zdravstvene probleme, tako da joj ljekari nisu davali velike prognoze da će preživjeti.
Hanin najveći problem trenutno je oslabljen vid
No, uprkos svim nedaćama, Hana je preživjela. Anja kaže kako su ona i njen muž Edin, koji je rodom iz Visokog, čim su ugledali svoju kćerkicu, zacrtali da će ona – preživjeti! Drugi scenarij nisu željeli prihvatiti.
– Ona je danas dobro koliko može biti, mada zaostaje za vršnjacima, što se moglo i očekivati. Sve u svemu, Edin i ja smo zadovoljni njenim stanjem i s tim koliko je vesela, nasmijana, zaigrana i koliko se bori da propuže i počne sjediti. Stalno se smije, rotira se i dobro se snalazi u okolini i već je počela izgovarati neke riječi. Danas ima 7,5 kilograma i duga je 69 centimetara – kazuje nam Anja.
hana-s-roditeljima-na-prvi-rodjendan
Hana s roditeljima na prvi rođendan
Hana je po rođenju imala najviše problema s plućima. Često joj je zastajalo disanje, pomodrila bi, a imala je i krvarenje na mozgu trećeg stepena i manjak kisika, što se, kaže Anja, može i očekivati kod većine nedonoščadi.
Njen najveći problem su trenutno oči, jer slabije vidi, no Anja ističe da ništa nije nerješivo te se nada da će njena kćerkica i to prevazići.
hana-po-rodjenju

  Hana je po rođenju imala najviše problema s plućima
Nije bilo lako
– U početku nam je bilo veoma teško, ali smo nastojali biti optimistični. Nije lako kad majka tek rođeno dijete ne može uzeti u naručje i poljubiti ga. Teško mi je padalo kad bi ljekari rekli da će umrijeti, ali, nažalost, to su takve bebice kojima je šansa za preživjeti ispod 50 posto. Strah je bio prisutan, ali vjerovala sam u nju, u ljekare i molila se Bogu – dodaje Anja.
Redovne kontrole
Anja kaže i da Hana redovno ide na kontrole u Split i Zagreb te da je još čeka dug put do oporavka.
– No, ne sumnjamo nimalo u Hanu i znamo da će na kraju sve biti uredu – naglašava Anja.

0 komentari:

Objavi komentar