SAVRŠENA ČOKOLADNA TORTA KOJA PODSEĆA NA FERRERO ROCHER






Ovu tortu vec odavno radim i jako je dobra kao Ferrero al bez sira marscaponea...

SASTOJCI
Biskvit (24cm)
6 jaja
8 kasika secera
6 kasika ulja
6kasika mlijeka
6 kasika brasna
3 kasike kakaa(tamnog)
1 prasak za pecivo



Krema
200 gr cokolade sa ljesnjacima (cijelim)
100 gr-200gr cokolade za kuhanje
500ml vrhnja za slag

Jos
100gr napolitanke od ljesnjaka
4-5kasika nutelle ili nekog krem namaza od ljesnjaka

Za natopiti biskvit
150ml mlijeka + 3kasike krasa



PRIPREMA
Za biskvit pjenasto mutiti jaja i secer jedno 10 min dok ne pobjele.Prosijati brasno prasak za pecivo i kakao.Kad se jaja umute dodati postepeno ulje i mutiti.Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodavati naizmjenicno mlijeko i mjesavinu brasna praska i kakaa.Sve umutiti da se spoji i izliti u kalup oblozen papirom  i peci na 180 oko 25 min.Cackalicom provjeriti dali je pecen.

Za kremu ugrijati vrhnje i preliti preko cokolada ,a cokoladu sa ljesnjacima malo nozem usitniti ljesnjake po zelji.Ostaviti da se hladi i da se stisne.Najbolje kremu uraditi vecer prije da se stisne.

Hladan biskvit prerezati 2 puta da dobijemo 3 kore,svaku koru nakvasiti toplom mjesavinom mlijeka i krasa.

U jednu vrecicu staviti ugrijanu nuttelu da se lakse razljeva pa odrezati vrh i isarati po biskvitu.
Staviti pola kreme na koru pa posuti sa polovicom mljevene napolitanke.
Tako ponoviti i drugu koru i zadnju staviti malo je natopiti i ostaviti da se stisne sve skupa u hladnjaku.
Dekorisati po zelji.

POSLUZIVANJE
Ovaj biskvit je jako lijep i socan.Kremu radite ranije kako bi se lijepo stiskla.Za veci kalup povecajte mjesre.Umjesto nuttele mozete koristiti i neki drugi slican krem namaz sa ljesnjacima.Cokolada sa ljesnjacima je ljepsa kad su u njoj krupniji ljesnjaci,a po zelji mozete u kremu dodati jos mljevenih ljesnjaka za jacu aromu.

Izmjenu sam dodala u sastojcima da se moze dodati cokolade i do 200gr ,jer ima upita da bude krema rijeda al to moze sve biti i do cokolade,meni se nije desavalo,pa slobodno stavite i vise !

Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar