KAKO DA VAŠE KUPATILO BUDE ČISTIJE NEGO IKADA!






Kupatilo zasigurno mnogim ljudima nije omiljeno mjesto koje moraju čistiti, međutim, dobrom strategijom i korisnim savjetima i ovaj posao postaće vrlo jednostavan.


Korisni i brzi savjeti za čišćenje kupatila:


krpe i sunđere koje koristite za čišćenje na kraju dobro isperite toplom vodom. Možete staviti i malo deterdženta i zatim dobro isperite.

nakon tuširanja krpom obrišite slavine kako biste uklonili mrlje od sapuna, i kako na njima ne bi ostale mrlje od kapljica vode.



mrlje jako dobro reaguju na mješavinu sirćeta i vode (pola/pola).

nedostupna područja u kupatilu očistite starom četkicom za zube.

nakon tuširanja ili kupanja obavezno otvorite prozore ili vrata barem na kratko vrijeme kako biste spriječili nastanak buđi i provjetrili prostor.

ukoliko imate zavjesu za tuširanje obavezno je nakon tuširanja izravnajte kako biste spriječili nakupljanje vode među naborima koje može dovesti do stvaranja buđi.

Peškire nakon tuširanja ili kupanja nemojte slagati već ih raširite kako bi se osušili.

svakih mjesec ili dva dobro je očistiti cijevi od ulja, masti ili sakupljene kose. Ulijte 1/2 sode bikarbone i 1/2 šolje bijelog sirćeta. Smjesa će se zapjeniti. Ostavite tako nekoliko minuta kako bi se otopile masne kiseline, a zatim isperite vrućom vodom.

dječje igračke za kupanje očistite pomoću sirćeta. Napunite kantu s toplom vodom, dodajte 1/2 šolje bijelog sirćeta po litri vode. Stavite igračke unutra, ostavite tako 10 minuta, protrljajte nježno sunđerom i pustite da se osuše.

fuge na pločicama s nataloženom buđi možete očistiti starom četkicom za zube tako da je umočite u limunov sok. Ovaj problem rješava i mješavina sode bikarbone i sirćeta, a na kraju sve zajedno isperete vodom.

Tuš kabinu i slavine pošpricajte sirćetom i isperite nakon 30 minuta. To će spriječiti nakupljanje kamenca.

sunđere za čišćenje dezinfikujte tako da ih na dva sata umočite u hladnu slanu vodu.

odaberite jednu boju sunđera za čišćenje kade i sudopera, a drugu za WC.

stare brijače bacajte u smeće, nemojte ih skupljati.

češalj i četke pune kose očistite svakih par dana.

temeljno očistite WC barem 2 puta nedeljno.

što više stvari u kupatilu pokušajte držati u ormarićima – od četkice za pranje zuba do šminke, higijenskih proizvoda i ostalog.

Soda bikarbona

Već smo je spominjali mnogo puta, ali ovo sredstvo je univerzalno u više slučajeva, a vrijedi i za čišćenje kupatila. Možete je koristiti za pranje i poliranje, ali i uklanjanje neugodnih mirisa. Mala količina ovog praška u posudi s vodom može učiniti čuda. Ovom mješavinom očistite zavjese za tuš, kantu za smeće, wc šolju i četku, umivaonik...

Limun

Pun pogodak u čišćenju je i limun koji svojom prirodnom kiselinom uklanja sve nečistoće i neugodne mirise. Izuzetno je dobar za dezinfikovanje, ali i za uklanjanje vodenog kamenca. Najtvrdokornije mrlje od kamenca na slavinama i otvore za odvod jednostavno istrljajte polovinom limuna. Rđu oko slavina možete istrljati starom četkicom za zube koju ćete namočiti u mješavinu soka od limuna i malo soda bikarbone.

 
Sirće

Kiselina u sirćetu ukloniće svaku nečistoću, spriječiti stvaranje buđi, ali i razmnožavanje bakterija. Mješavinu sirćeta i vode koristite za čišćenje bilo kojeg dijela u kupatilu, čak i za podove. Na primjer, bočicu s raspršivačem napunite vodom i sirćetom i poprskajte zidove koji su uprljani. Tako ostavite 30 minuta i obrišite čistom krpom. Isti postupak vrijedi i za podove. Pažnja: sirće nemojte koristiti za mermer.
Izvor: zenskiportal.me

0 komentari:

Objavi komentar