DOMAĆI BELI HLJEB MEKAN KO DUŠA






Ako ga jednom napravite – uvek ćete mu se vraćati! I – nemojte mi verovati na reč, nipošto! Isprobajte ga i uverite se sami.

Sastojci:
    450 ml tople vode
    150 gr kristal šećera
    1 1/2 kašika suvog kvasca (15 gr)
    1 1/2 kašičica soli
    60 ml ulja
    750 gr oštrog brašna, T500
    20 gr putera za premazivanje gotovog hleba
Priprema:
    U dubljoj posudi u kojoj ćete kasnije mesiti hleb, pomešajte toplu vodu (temperatura malko jača od naše, dakle, da ne peče, ali da je toplo) sa šećerom. Pospite vodu suvim kvascem, malo pomešajte, pa ostavite da kvasac nabubri (da, reč je o suvom kvascu koji se ipak može ostaviti da nabubri, radi boljeg efekta…). To neka bude 10 – 15 minuta.
        Kvasac u mlakoj vodi sa šećerom
    Kada je kvasac nabubrio, malo ga pomešajte sa vodom, pa dodajte so (ne bojte se, neće ništa loše učiniti kvascu  ), ulje i pola količine brašna.
        Nabubreli kvasac
        Dodati so, ulje, brašno
    Promešajte te sastojke, pa dodajte i ostatak brašna i u igru uključite mikser, sa nastavcima za mešenje testa. Mesite testo mikserom dok se ne počne odvajati od posude. Testo neće biti previše tvrdo, više će izgledati mekano. Ne gubite nadu, tako treba i biće sve ok do kraja :)
        Mešenje testa mikserom
        Dalje mešenje testa
        Pred kraj mešenja test
    Kada ste dobili kompaktno testo koje se odvaja od posude, istresite testo na radnu ploču posutu sa malo brašna, te ga tamo još malo mesite, ne dugo. Slobodno posipajte brašnom dok mesite, da olakšate sebi, no…ne preterujte.
    Nauljite čistu posudu, te u nju stavite umešeno testo, pa ga okrenite da se sa svih strana naulji. Ostavite u posudi, pokrijte čistom krpom, može i nekim stolnjakom i čime god se setite, pa sačekajte da naraste. To bi trebalo biti za nekih satićak vremena.
        Spremno testo i nauljena posuda
        Testo prebačeno u nauljenu posudu
        „Ušuškano“ testo, ,da lepo narast
    Kada je testo naraslo, pesnicom istisnite vazduh iz testa, pa ga prebacite na pobrašnavljenu radnu ploču i podelite na dva jednaka dela.

          Udvostručeno testo za hleb
        Istisnuti vazduh iz testa
        Testo za razvijanj
    E sad, za dalji proces, ja sam u zadnjim prilikama koristila suvu kuhinjsku krpu, koju sam posula brašnom i na njoj razvijala testo. Možete i vi tako, ili na radnoj površini posutoj brašnom, kako god vam je lakše. Dakle, jedan deo testa stavite na pobrašnavljenu kuhinjsku krpu, pa razvijte u pravougaonik.
    Kakva vam treba biti dimenzija pravougaonika? Zavisi od kalupa koji ćete koristiti. U originalu bi trebao biti pravougaoni kalup za hleb dimenzija 22×12 cm. No, ja takve nemam, nego sam koristila 2 vatrostalne ovalne posude, od kojih su obe dužine 27cm a širine 8cm. Pokazala se sasvim ok veličina. Dakle, širina razvijenog pravougaonika treba vam biti kao dužina kalupa. A debljina razvijenog testa – ne deblja od 1/2 cm.
        Pobrašnavljeno za razvijanje…
        Razvijeno test
    Tako razvijeni pravougaonik, malo četkom očistite od brašna, pa ga nežno, bez pritiskanja, urolajte po širini. Dobićete valjak dužine 27 cm (u mom slučaju). Okrenite ga da vidite spoj, pa ga malo „uštipnite“ na mestima gde je kraj testa, da se spoji sa ostatkom testa. Takodje, spoljne krajeve malo spojite, da se ne vidi urolani deo. Ponovite postupak i sa drugim delom testa.
        Formiranje vekne hleba
        „Uštipkano“ testo :)
        I još uštipkano
    Prebacite oba hleba u nauljene kalupe, pokrijte krpom, pa ostavite da se hleb udvostruči. I za ovo će vam trebati pola sata do sat.

          Naraslo testo pre pečenja
    Tako udvostručeni hleb stavite hleb da se peče na 180°C oko 25 – 30 minuta. Proveravajte hleb u medjuvremenu, pa ako vidite da je previše porumeneo ranije, slobodno ga pokrijte papirom za pečenje i ostavite još malo da se peče. Posle 30 minuta, proverite hleb tako što čačkalicu gurnete u sredinu, izvučete, pa ako se ne lepi – hleb je pečen.
    Izvadite hleb, pa ga premažite po celoj gornjoj površini otopljenim puterom, možete malo četku gurnuti i tik uz zidove kalupa, da procuri…Ovaj korak nemojte preskočiti, molim vas, to mu daje onaj pravi šmek.
        Topljenje putera z premazivanj
        Pečeni hleb
        Hleb premazan puterom nakon pečenj
    Ostavite hleb još 10 – tak minuta u kalupima, pa ga nakon toga izvadite na žicu da se hladi. Isecite ga na parčad i uživajte u njemu :) Možete ga mazati slatkim namazima, ali nemojte misliti da pavlaka, pašteta, ajvar ili bilo koji slani namaz neće dobro „zvučati“ uz parče ovog hleba! Naprotiv, probajte i uverite se :) Prijatno!!!
    Izvor:  www.kuvajmo-blogovski.com

0 komentari:

Objavi komentar