OSVOJIĆE VAS NA PRVI ZALOGAJ PREKRASNI MUFFINI SA VIŠNJAMA

Pijane frajle



Kada bi  praline postale mafini ovakav ukus bi imale.
Sastojci

Sastojci za 24 mafina
5 većih (ili 6 manjih) jaja
6 kašika šećera
1 kesica burbon vanil šećera
10 kašika mleka
3 ravne kašike griza
2 kašike tamnog kakaa
7 kašika oštrog brašna
1 prašak za pecivo
60 g nastrugane čokolade za kuvanje
Pijani preliv za mafine
150 g mrznutih višanja
60 ml ruma
4 kašike meda
do 400 ml vode
Pijani fil od višanja
100 ml vode http://www.coolinarika.com
2 kašike meda
2 pune kašike skroba
50 ml ruma
150 g mrznutih višanja
Glazura
125 g čokolade za kuvanje
100 ml tečne slatke pavlake
Priprema

Mafini
1.
# Uključiti rernu na 180 stepeni.
# U otvore kalupa za mafine staviti masne korpice za mafine.
2.
# Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst šne.
# Žumancima dodati šećer i burbon vanil šećer i umutiti mikserom da budu penasta. Dodati mleko, prosejano brašno, griz, prašak za pecivo i prosejani kakao i umutiti mikserom da se dobije ujednačena masa. Dodati nastruganu čokoladu i šne od belanaca i umešati drvenom kašikom.
# Smesu ravnomerno razliti u korpice.
# Peći na 180 stepeni 15 minuta.
3.
# Dok se peku pripremiti pijani preliv.
4.
# Izvaditi iz rerne kalup. Iz kalupa odmah izvaditi mafine i pažljivo skinuti papirne korpice sa njih (dosta lako se odvajaju). Poslagati mafine na tacnu, izdubiti kašičicom, vadeći vrh mafina, a ne utiskivati kašičicu u testo da se napravi udubljenje. (Odvađene delove mafina pojesti ili preliti pijanim prelivom, dodati malo mlevenog keksa, oblikovati u kuglice i uvaljati u rendanu čokoladu.)
# Izdubljene mafine preliti odmah pijanim prelivom.
Pijani preliv
1.
# Višnje usitniti štapnim mikserom ili u blenderu u kašu (ja ih usitnim štapnim mikserom dok su još smrznute). Preneti ih u odmerni sud, dodati rum i med i dopuniti vodom do 400 ml.
# Smesu preneti u šerpicu. Zagrejati na jačoj vatri do ključanja. Povremeno promešati.
# Vrelim prelivom preliti tople mafine.
# Ostaviti da se hlade na sobnoj temperaturi dok se priprema pijani fil od višanja.
Pijani fil od višanja
1.
# U šerpicu sipati vodu, dodati med, promešati i zagrevati do ključanja. Smanjiti vatru.
# Skrob izmešati sa rumom i u tankom mlazu uliti u ključalu vodu. Energično mešati žicom dok se masa ne zgusne (biće jako gusta, kao lepak). Ne skidajući sa vatre dodati višnje (neusitnjene, prethodno odmrznute). Kuvati na tihoj vatri 2 – 3 minuta uz neprestano mešanje.
http://www.coolinarika.com # Šerpicu uroniti u posudu sa ledenom vodom i mešati dok se fil od višanja ne ohladi do sobne temperature.
# Stavljati po kašičicu pijanog fila od višanja u udubljenja.
# Ostaviti da se hlade u frižideru 15-ak minuta, a u međuvremenu pripremiti glazuru.
Glazura
1.
# Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
# Dodavati kašiku po kašiku slatke pavlake otopljenoj čokoladi uz energično mešanje, da se dobije glatka polutečna masa. Nakon prve dodate kašike slatke pavlake masa će se zgusnuti. Dodavanjem preostale količine slatke pavlake masa će biti sve ređa i ređa. Ako je glazura previše gusta – čvrsta, kratko je zagrejati u mikrotalasnoj pećnici (10-20 sekundi na oko 60% snage) ili na tihoj vatri, da bude ređa kako bi se lako mogla preliti preko mafina.
# Mafine izvaditi iz frižidera, preliti glazurom i vratiti da se ohlade.
# Mogu se služiti već nakon 15 minuta.
Napomene:
1.
1. Smesa za mafine mora biti sveže umućena pred izlivanje u kalupe. Ako pečete mafine iz 2 puta (nemate 2 kalupa ili ne mogu istovremeno stati u rernu) posebno pripremajte smesu za mafine od polovine navedenih količina sastojaka neposredno pred pečenje.
2. Umesto ruma može se koristiti vodka ili višnjevača.
3. Testo za mafine je po receptu marijedj.
4. Slični, malo manje pijani mafini od superkemičarke
2.
Ako želite bele pijane frajle sledeće su izmene:
# Mafini: umesto kakaa u testo dodati još 2 kašike brašna, a umesto čokolade za kuvanje 60 g nastrugane bele čokolade.
# Glazura: 125 g bele čokolade za kuvanje ili kuverture. Ako ne možete nabaviti belu kuverturu radite sa običnom belom čokoladom za jelo, s tim da se glazura mora ohladiti 30 min do sat vremena u frižideru da se stegne pre prelivanja mafina. U suprotnom će biti jako retka i sva će se sliti sa kolačića.
Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar