OMILJENA POSLASTICA MOG DJETINSTVA: SUSAM ŠTANGLICE GOTOVE ZA SVEGA 15 MINUTA

Susam štanglice




Ovo je bila moja omiljena poslastica dok sam bila dete i ovde ih vrlo često kupujem,sada kada sam ih sama napravila više ih nikada neću kupiti.Ukus im je isti kao onaj koji sam kupovala.
Sastojci

    150 g šećera
    65 ml meda
    1 kašika- 15 ml vode
    prstohvat soli

      2 - 3 g muškatnog oraha
    30 g putera
    140 g susama
    1 kašika vaniline ekstrata
    2 g sode bikarbone

Priprema

    1.
    U manju šerpicu staviti šećer,med,prstohvat soli,kašiku vode i naribani muškatni orah i sve to pustiti da se otopi na tihoj vatri,povremeno mešajući.
    2.
    U otopljenu smesu dodati susam i pržiti na tihoj vatri,mešajući dok ne dobijete, lepu, zlaćanu bojicu,to traje oko 5 do 10 minuta, u zavisnosti od temperature na kojoj kuvate.Ja sam kuvala na osrednjoj temperaturi.
    3.
    Skloniti sa ringle,dodati vanilu i puter i mešati sve dok se puter ne otopi i kad se puter otopio i sjedinio sa smesom, dodati sodu bikarbonu i sve dobro promešati ( soda joj daje mehuriće da budu laganije za grickanje )

      4.
    Silikonsku podlogu za pečenje ili ako je nemate običanu alu-foliju premazatui sa malo ulja ili sprejom za pečenje, isipati veoma pažljivo ( pazite da se ne opečete jer je veoma vruće ) na podlogu i nožem izravnjati debljinu koju volite.
    Ostavite da se potpuno ohladi i lomiti ili iseći na komadiće i uživati u njima.

Posluživanje
Po savetu onih koji su ih pravili treba ih zaseći dok je smesa još topla ,kasnije će se lakše kidati po tim razrezima.
Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar