SLANI ROLAT OD SIRA IZ ZAMRZIVAČA







Ne znam kako da ga nazovem, pa tako ne znam da li ima ovdje sličan ili isti recept. Nadam se da nema.Pita nije, ni polagana ni od domaćih jufki.   Opet i opet još jedan recept od moje svekrve, lagan za napraviti, a ukusan i neobičan na izgled.
Sastojci

500 gr gotove jufke
800 gr mladog sira
250 gr masnog sira u kriškama
4 kom jaje
400 ml punomasne pavlake (Dukat-Brzo i fino)
1 kašika za čaj soli
3-4 supene kašike ulja
još malo ulja za podmazati pleh
I JOŠ



1-2 kašike pavlake
1 kom jaje
Priprema

1.
Masni sir u kriškama je pljevaljski, iz Pljevalja.
U slučaju da se to kod vas nema za kupiti, može poslužiti i travnički ili Bjelovarska feta (Sirela) ili bilo koji drugi tvrdi bijeli sir ali mora biti slan.
2.
Sir izmrviti viljuškom, ako vam se da - onda ga izrendajte.
Dodati jaja i dobro izmiješati.
3.
Dodati pavlaku i sve dobro izmiješati. Na kraju dodati i so i ulje.
4.
Jufku staviti na krpu. Ako imate neparan broj, onda prvo jednu jufku namažite cijelu i zarolajte u rolat.
A ako imate paran - onda radite ovako -
Prvu jufku sklonite, iduću namažite uljem i vratite onu jufku na nju. Premažite ovom masom i zarolajte rolat.
Rolat ostavite na mjestu gdje ste završili sa rolanjem, jer pomjeranjem može pući ili se deformisati.
Par - nepar - da pojasnim opet.
Ako počnete odmah raditi sa dvije (a imate neparan broj jufki), ostat će vam na kraju samo jedna jufka koju morate premazati sirom, pa nećete moći fino saviti na kraju jer će se "pokvasiti" od sira i može se defomisati.
Zato sam i rekla - prvo prebrojs - pa ako je paran - onda po dvije, a ako je neparan - onda prvu zarolaj, a onda idi ovako dvije kako je objašnjeno.
e sad sam ga baš zakomoplikovala.
5.
Kad ste došli do zadnje jufke, opet isto, i odrolaj jufku - namaži - vrati jufku - i na kraj krpe na kojoj sve to radite stavite veliki komad alu folije. Namažite je s uljem.
Polako rolat pomoću krpe prebacite na foliju i premažite ga i odozgo uljem.


  6.
Rolat zamotajte u foliju i ostavite 3-4 sata u zamrzivač.
U slučaju da nećete odmah peći, možete ga ostaviti i duže.
7.
Izvadite rolat 2-3 sata prije pečenja, tek toliko da se malo odledi da ga možete isjeći na šnite.
Isjecite na šnite debljine 1,5 - 2 cm.
8.
Pomastiti pleh i poredati jednu do druge, ne trebate praviti prevelik razmak. Malo pomastiti odozgo uljem.
Peći na 180 C dok ne porumeni.
9.
Po pravilu se još napravi preliv za ovo.
Umutiti pavlaku i jaje, dobro izmiješati i na svaki rolat staviti po malo i vratiti još 5 minuta u rernu.
10.
Ja sam pravu turu ispekla bez, ali htjela ovu drugu zaliti.
I evo šta se desilo.
11.
Nisam probala, ali mislim da isti ovaj postupak pravljenja može i sa špinatom. Izbaciti mladi sir iz recepta i umjesto njega staviti opran i dobro ocijedjen i isjeckan špinat.
12.
Ukoliko vam ne treba cijeli rolat, onda ga stavite na sat-dva u zamrzivač, izvadite, brzo isječete na komade i spakujete onoliko komada koliko mislite da ćete koristiti. I opet u zamrzivač. Nisam sigurna koliko može stajati tako zaledjen, ali mislim da može mjesec-dva sigurno, neće mu ništa biti. Samo da je dobro spakovan.

Od ove količine ispadne pleh od rerne i u drugu tepsiju je bilo 6 komada.
Možete sjeći i malo deblje, taman da onda bude sve u 1 pleh.
Posluživanje

Servirati sa salatom koja vam odgovara, ili sa malo pavlake, kajmaka, jogurt, ma kako god.
Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar