VRLO IZDAŠNA,NEMA PEČENJA-PRAKTIČNA ZA VRELE DANE BELA TORTA






Sastojci
    Filovanje korica :
    1 pakovanje korice za rozen tortu
    2 kesice pudinga od vanile
    1 litar mleka
    200 gr bele cokolade
    250 gr margarina
    200 gr secera u prahu
    200 gr mleka u prahu

      500 gr slaga u prahu
    3 dl hladne kisele vode
    2 dl kisele pavlake
    5 kasika secera kristala
    2 kasike gustina
    Ukrasavanje :
    300 gr slaga u prahu
    oko 2 dl hladne obicne vode


Priprema

    1.
    Od 1l mleka odvojiti oko 1 dl, pa u tome razmutiti 2 pudinga od vanile, 2. kasike gustina i 5 kasika secera, pa kad mleko provri, smanjiti temperaturu i postepeno uliti razmucene sastojke, stalno mesajuci, do zgusnjavanja. U jos toplo dodati 200 gr bele cokolade, mesati da se cokolada istopi i sjedini sa filom. Ostaviti da se ohladi, uz povremeno mesanje, da se ne bi uhvatila korica, jer ce u filu biti grudvica.
    2.
    Umutiti 250 gr margarina sa 200 gr secera u prahu i dodavati 200 gr mleka u prahu. Pre mucenja mikserom, i secer i mleko prvo pazljivo promesati, pa tek onda mutiti, da se ne napravi `oblak` od praha, sto vazi za sve praskaste sastojke (puding, slag i sl.). Kada je dobro umuceno, postepeno dodavati ohladjen fil.
    3.
    Posebno umutiti 500 gr slaga u prahu sa 3 dl hladne kisele vode i na kraju dodati pavlaku.
    4.

      Filovati celo pakovanje korica za rozen tortu: kora, fil, slag, kora, fil, slag... Tortu nafilovati dan pre sluzenja, da bi se korice i fil sjedinili.
    5.
    Umutiti 300 - 400 gr slaga sa oko 2 dl obicne hladne vode i premazati sve vidne delove torte. Kolicina slaga zavisi koliko zelite da ukrasite tortu i za koju priliku je pripremate.

Posluživanje

Torta na mojoj fotografiji je napravljena od polovine mere i za svakodnevnu priliku, pa nije posebno dekorisana, a od cele mere je vrlo visoka i jako izdasna, za vise od 20 osoba.. Drugu polovinu korica uvijem u foliju ili kesu, da se ne lome i suse, pa napravim istu poslasticu kasnije ili upotrebim za nesto drugo. Recept sam dobila od prijateljice pre 2. godine i napravila sam je bar 50 puta za razne prilike (svadbe, slave, rodjendani, mladenci, za svaki dan ...) Dobro rashladjena u frizideru je idealna poslastica za vrele dane. Necete se zastideti, sastojci su carobni, a topi se u ustima.
Izvor: www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar