PREDIVNA MUSAKA KOJA SE JEDNOSTAVNO PRAVI JEDNA OD NAJBOLJI KOJE SAM PROBALA U POSLJEDNJE VRIJEME: GRČKA MUSAKA
Sastojci
5 patlidžana, srednje veličine
2 glavice crnog luka
1/2 kg mlevenog mesa (junetine ili mešanog)
3 manja paradajza
1/2 čaše vina
so, biber
1 kašika začina za musaku
maslinovo ulje
200 gr sira, koristila sam gaudu
Za bešamel sos:
1 kašika maslaca
2 kašike ulja
2 kašike brašna
oko 4 dl mleka
so, biber, muskatni oraščić
Začin za grčku musaku:
po 1/2 kašičice: timijana, origana, peršunovog lista
po 1/4 kašičice: cimeta i muskatnog oraščića
Priprema
1.
Patlidžane oprati, osušiti ubrusima (po želji oljuštiti koru), pa iseći na lepe tanke šnite, usoliti i ostaviti da petnaestak minuta odmore i puste sok. Nakon toga ih treba ocediti, proprati i svaku krišku osušiti na ubrusu, pa propržiti na maslinovom ulju. Svaku stranu pržiti minut-dva, ne više.
2.
Luk sitno iseckati i ispržiti na malo maslinovog ulja, pa dodati meso. Posle desetak minuta prženja mesa, dodati paradajz (oljušten, isceđen od viška soka i iseckan na sitne komadiće) i vino (koristila sam crno). Pržiti dok ne uvri sva tečnost, pa dodati začine.
3.
Bešamel sos: na ulju i malo maslaca propržiti brašno, pazeći da ne potamni, dodati mleko i začine i skuvati. Sos treba da bude nešto gušći nego obično.
4.
U odgovarajući sud ređati patlidžane (ne treba podmazivati), pa mleveno meso, bešamel sos, pa izrendan sir.
5.
Ponoviti: patlidžani, meso, sos, sir, i još jednom (tako sam imala tri sloja patlidžana i dva reda mlevenog mesa).
6.
Gornju površinu musake obilno posuti rendanim sirom (u Grčkoj je to kefalotiri sir), a ja sam gaudom prezadovoljna.
7.
Zapeći u rerni oko pola sata. Musaka je najlepša kad se malo prohladi (e, to je najteži deo)... Servirati sa dosta salate, ljutom papričicom i dobrim crnim vinom...
Prijatno!
8.
Ovako izgleda musaka poslužena u grčkom restoranu, odlična je ideja da se složi i peče u malim keramičkim posudama, koje su taman porcija za jednu osobu...
9.
Naravno, u restoranu je odlična i kad vam serviraju kocku musake sa dosta svežeg povrća...
Izvor: www.coolinarika.com
About Unknown
This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
0 komentari:
Objavi komentar