LAGANI RUČAK: ZVRK TIKVICE
Moja draga prijateljica, Todorova zena, uputila mi je ovaj recept preko e-maila i ja ga, uz njenu dozvolu, postavljam i dijelim s vama! Nase virtuelno druzenje pocelo je davne '01.-'02. na SC. Stranica SC je proslost a nase druzenje traje i danas. Kako ovdje ima puno clanova sa tog sajta, vjerovatno ce neka od vas i nik prepoznati a ako se kojim slucajem u svemu ovom prepozna i "kriska", neka se javi :-))
Sastojci
4 kom tikvica
3 kom jaja
150 gr feta sira
1 dcl
mlijeka + kasika - dvije pavlake
1 kasika brasna
so i bijeli biber
Priprema
Oprane tikvice izrezati po duzini nozicem za sir ili, kako moja Toda kaze, "stedljivim nozicem" :-)) na tanke snitice.
Na radnu povrsinu polozite jednu sniticu, od polovine nastavite drugu, tako trecu i cetvrtu sniticu. Na pocetak stavite komad feta sira i rolajte cijelom duzinom vodeci racuna da zvrk nije previse stegnut. Slozite zvrkove u vatrostalnu zdjelu premazanu masnocom, i ubacite u zagrijanu rernu na nekih 15 do 20 minuta pecenja.
Jaja, mlijeko, pavlaku, brasno, so i mljeveni bijeli biber izmutite u posebnoj zdjelici. Mozete dodati mrvljeni (sitni) sir ili, ako vam vise pase, narendati zuti, topljivi, po svom izboru. Sve izmijesati i preliti preko zamotuljaka, vratiti u rernu i peci dok ne porumeni.
Ukupno pecenje je oko 40 minuta, 20 plus 20!
Posluživanje
Uz ovo mozete sluziti kiselo mlijeko, jogurt ili kefir, dodati neku salaticu i eto kompletnog obroka.
Ako bas ne mozete bez mesa, piletina ili riba bili bi idealni dodatak zvrkovima!
Todorova zeno, hvala na prekrasnom receptu!
Izvor. www.coolinarika.com
About Unknown
This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
0 komentari:
Objavi komentar