KROMPIR PEČEN NA OVAJ NAČIN JE SAVRŠEN RECEPT BY JAMIE OLIVER
Jednom sam gledala kako pravi ovaj kromir i često je kod nas na trpezi. Jednostavno da jednostavnije ne može biti. Krompir s vana hrskav i reš, a unutra bude sočan, ne isuši ga rerna.
Sastojci
po želji krompira
po želji
soli
malo ulja za podmazati tepsiju
Priprema
1.
Krompir oguliti, staviti u vodu i posoliti. Ja sam kuhala u pretisu 10-ak minuta. Ne smije se prekuhati jer će se onda raspadati prilikom vađenja.
Ovamo tepsiju/pleh namazati uljem al samo malo i šupljom kašikom staviti jedan po jedan praveći razmak između da bi ravnomjerno porumenili. Staviti da se peče na 250 C u doobro ugrijanu rernu.
Ja ne smanjujem temperaturu, kad vidite da je ovako reš pečen - gotovo je.
2.
Eventualno, kad budete vadili iz vode probajte malo, ako nije dovoljno slano, onda ga posolite prije pečenja još malo odozgo.
Krompir ne treba okretati, sam će sa svim straha porumeniti, niti ga isto tako ne treba pomastiti odozgo.
3.
Poslužiti sa čim volite, odlično ide sa nekim bijelim slanim sirom ili kajmakom, pavlakom, a isto tako i sa mesom sa roštilja ili roštilj tave.
U mom slučaju ja sam uz krompir servirala pileće filete i zelenu salatu
4.
I naravno, Neumorna i uz krompir jede hljeb, a sad nam je vrijeme somuna.
Izvor: www.coolinarika.com
About Unknown
This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
0 komentari:
Objavi komentar