SAMSA DESERT GOTOV ZA 15 MINUTA
Ko voli baklavu a nije vičan pravljenju kora evo recepta koji će vam biti koristan. Kao svaki turski desert i ovaj ide sa prelivom od šećernog sirupa, sa filom od bilo kojeg orašastog ploda.
Sastojci
2 kore lisnatog tijesta
200 gr lješnjaka ili oraha
1 komad jaja
3 kašike šećera
po želji cimeta
Šećerni sirup:
2 i 1/2 čaše
vode
2 čaše šećera
Priprema
Priprema deserta:
1.
U dublju šerpu sipati vodu i šećer ,zatim pustiti da kuha oko 10 minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti sa strane.
2.
Koru lisnatog tijesta razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini na pravougaoni oblik.
3.
Odvojiti bjelance od žumanjca i bjelance pjenasto umutiti dodavajući mu šećer. Dodati smjesi prepržene mljevene lješnjake i ko voli cimet.
4.
Po tijestu stavljati nadjev i urolati. Rezati na komade veličine oko 5 cm i redati u pleh. Prije pećenja žumanjcem premazati svaki kolačić. Peći u zagrijanoj pećnici na 2oo stepeni dok ne porumeni.
5.
Vrele kolačiće posuti šećernim sirupom i ostaviti da upiju oko 30 minuta.
Posluživanje
Servirati uz malo slatkog vrhnja.
Izvor: www.coolinarika.com
About Unknown
This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
0 komentari:
Objavi komentar