AROMATIČNI PARADAJZ SOS - SAMO ZA PRAVE GURMANE
Da li ima ičeg boljeg od domaće hrane?Naročito u današnje vreme, kada je gotovo svaki prehramben proizvod instant, pun hemikalija.Međutim, uvek postoje alternative i zdrave zamene za sve!U današnjem tekstu vam predstavljamo recept za DOMAĆI paradajz sos - potpuno PRIRODAN i ZDRAV!
SASTOJCI
1 kg paradajza - ukoliko nemate zvežeg, iskoristite onaj u konzervi.
1 cela glavica belog luka,
2 velike glavice crnog luka,
1 šargarepa,
2 stabljike celera,
1/4 kašičice soli,
1/4 šolje šećera,
Pola litra crnog vina
PRIPREMA
Korak 1: Dobro operite paradajz, pa ga očistite tako što ćete nožićem iseći koren peteljke. S druge strane napravite ureze u obliku slova X.
Korak 2: U šerpu sipajte vodu i uključite ringlu na najjače. Kad voda provri, ubacite oprane i očišćene paradajze u ovdu na svega 30 sekundi. Čim koža paradajza počne da se odvaja, ODMAH ga izvadite iz vrele vode
Korak 3: Odmah paradajz ostavite u posudi sa ledenom vodom da se prohladi, pa ga oljuštite u jednom potezu
Korak 4: Smestite kratko prokuvani i oljušteni paradajz u plastičnu posudu i blago ga izgnječite da pusti sok. Ne treba da ga skroz smrvite.
* Ukoliko koristite paradajz iz konzerve, ove korake, naravno zaobiđite.
Korak 5: Sada je vreme da spremite aromatični deo recepta. Celu glavicu belog luka, ne odvajajući čena i ne ljušteći koru, presecite na vrhu, tako da svako čeno ,,otvorite''. Pospite sa malo maslinovog ulja, začinite biberom i solju i zavijte u alu foliju, pa ubacite u rernu na 200oC da se peče oko 40 minuta. Nakon toga, beli luk će postati kašast, tako da jednostavno moete da ga istisnete iz čena, a sosu će dati fantastičan šmek.
Korak 6: Ostatak povrća iseckajte na sitne kockice, pa ga izdinstajte na niskoj temperaturi dok ne omekša
Budite strpljivi, nemojte podizati temperaturu, jer ćete tako spržiti povrće i nećet edobiti željenu aromu.
Posolite i dodajte šećera - ne brinite, šećer će samo dodatno naglasiti ukus povrća i kasnije neutralisati kiselost paradajza
Korak 7: Kada je povrće gotovo siajte vino. Vino će neutralisati kiselost koju paradajz može da ostavi u ustima i dati posebnu aromu sosu. Ostavite da vino vri dok se njegova količina ne smanji za 2/3.
Korak 8: Dodajte pripremljeni paradajz i ostavite da sve zajedno krčka 15 minuta. Nakon toga, koristeći štapni mikser, napravite pire od skuvane smese.
Korak 9: Dobijenu pastu od paradajza, vratite na ringlu i ostavite da krčka na tihoj vatri kako bi zadržao sve arome. Što se duže bude kuvao postajaće sve gušći, jer će voda ispariti
Smestite ga u dobro oprane i osušene tegle...
I to je to! Vaš aromatični domaći paradajz sos je gotov. Od sada možete jesti pastu SVAKI DAN!
Foto: buzzfeed.com
Foto: italianaddiction.com,
About Unknown
This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
0 komentari:
Objavi komentar