SMUĆKAJ,ZGUŽVAJ,SIPAJ I PECI,PA NAVALI: GUŽVARA - ONAKO KAKO JE MAJKA PRAVI






Gužvara je jako dobra stvar iliti jelo – brzo, jednostavno i ukusno. Svi sretni – svi zadovoljni. Smućkaj, zgužvaj, sipaj i peci, pa navali. Ima li šta lakše  ?


Gužvara – jer je gužvana  Mislim…ako se neko pitao…Pravila sam je i ovako i onako, ali nikada ne tako kako je naša Kraljica Majka pravi. A to mi je propust  Sve su to nijanse, al’ njena je najbolja :) (uz dužno poštovanje prema svima koji isto tako misle za svoje Kraljice Majke).
1/2 kg tankih kora za pitu
750 gr mladog ili podlivenog sira
250 gr kajmaka
2 kašike milerama



3 jajeta
1 kašikica šećera
1 – 2 kašikice soli (zavisi od sira)
margarin za premazivanje posude
malo ulja
Priprema:

Sir izgnječite zajedno sa kajmakom i mileramom. Dodajte šećer i malo soli. Probajte (dok ne stavite jaja), pa ako vam nije dovoljno slano, dosolite. Dodajte jaja i sve dobro izmešajte.
Namažite margarinom dublju vatrostalnu posudu, pa stavite na dno jednu koru i još jednu popreko. Ostavite još jednu koru sa strane koju ćete staviti od gore (mada, možda je bolje da je ostavite ispod svih ostalih kora, za kraj, jer će se izdvojena sušiti, pa će vam biti teško da je lepo “ušuškate”). Važno je da vam jedna ostane neizgužvana.
Kore cepkajte na sitnije komade i ubacujte u fil, promešajte i tako redom, dok ne potrošite sve kore, sem one za od gore.



Kada ste fil dobro ujednačili, sipajte ga u posudu na pripremljene kore, poravnajte, pa preklopite korama koje su virile sa strane. Ostavljenu koru stavite na gužvaru i ušuškajte je sa svih strana.
Premažite je sa malo ulja i stavite u lernu na 200C da se peče dok ne porumeni, kod nas je to oko 45 minuta. Secite na parčad i uživajte, prijatno!
Izvor:  www.kuvajmo-blogovski.com

0 komentari:

Objavi komentar